Oblicz wysokość czworościanu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz wysokość czworościanu
dany jest czworościan ABCD, gdzie A(1, -2, 3), zaś BCD są punktami przecięcia płaszczyzny \pi : 6x-4y+3z = 12. Obliczyć wysokość czworościanu spuszczoną z wierzchołka A.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Prosta prostopadła do płaszczyzny \(\pi\) i przechodząca przez punkt A to:
\(\begin{cases}x-1=6t \\ y+2=-4t \\ z-3=3t \end{cases}\)
Spodek wysokości A' to rozwiązanie układu prosta i płaszczyzna:
\(\begin{cases}x-1=6t \\ y+2=-4t \\ z-3=3t \\ 6x-4y+3z=12 \end{cases}\)
Jak wyliczysz współrzędne A' to szukaną wysokością będzie \(h=|AA'|\)
\(\begin{cases}x-1=6t \\ y+2=-4t \\ z-3=3t \end{cases}\)
Spodek wysokości A' to rozwiązanie układu prosta i płaszczyzna:
\(\begin{cases}x-1=6t \\ y+2=-4t \\ z-3=3t \\ 6x-4y+3z=12 \end{cases}\)
Jak wyliczysz współrzędne A' to szukaną wysokością będzie \(h=|AA'|\)