funkcja graniczna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

funkcja graniczna

Post autor: kate84 »

Wyznaczyc funkcję graniczną dla ciągu \(\left\{ f_n\right\}\) zadanego na \(R\) wzorem \(f_n(x)=nxsin \frac{x}{n}\).
Zbadać charakter tej zbieżności na zbiorach \(R\),\(R_+\) oraz na przedziałach postaci \(\left[ 0,a\right]\), \(a>0\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ta funkcja graniczna to jest \(f(x)=x^2\), bo
\(\Lim_{n\to \infty } f_n(x)=\Lim_{n\to \infty } n x \sin \frac{x}{n}=\\
x\Lim_{n\to \infty } \frac{ \sin \frac{x}{n}}{ \frac{1}{n} }= x^2\Lim_{n\to \infty }\frac{ \sin \frac{x}{n}}{ \frac{x}{n} }=x^2\)

dla wszystkich \(x \in R\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Dziękuję, a jak zrobić drugą część zadania?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

ma ktos pomysł na drugą czesc zadania?
ODPOWIEDZ