masa obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

masa obszaru

Post autor: enta »

Masa obszaru o wskazanej gęstości wynosi \(D= \left \{ (x,y) \in R^2: 0 \le x \le \pi ; 0 \le y \le \sin x \right\}\) gdzie \(\partial (x,y)=x\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(m= \int_{S}^{} \int_{}^{} \rho(x,y)dS\)

\(m= \int_{0}^{\pi} ( \int_{0}^{\sin x} xdy)dx=...\)
ODPOWIEDZ