pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole

Post autor: enta »

Proszę o wskazanie jak policzyć pole obszaru ograniczonego krzywymi
\(x^2+y^2-2y=0\)
\(x^2+y^2-4y=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(x^2+(y-1)^2=1\\
x^2+(y-2)^2=2\)

Mniejszy okrąg jest styczny wewnętrznie do większego (punkt styczności jest w początku układu współrzędnych)
\(P= \pi 2^2- \pi 1^2=3 \pi \ \ j^2\)
ODPOWIEDZ