pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole

Post autor: enta »

Jak policzyć pole płata
\(z=x^2+y^2\)
\(x^2+y^2 \le 1\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{1+(2x)^2+(2y)^2}dD=...\\
D:
-1 \le x \le 1\\
- \sqrt{1-x^2} \le y \le \sqrt{1-x^2} \\
lub\\
D:\\
0 \le \alpha \le 2 \pi \\
0 \le r \le 1\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a jak rozpisać tą całkę?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{-1}^{1}( \int_{- \sqrt{1-x^2}}^{ \sqrt{1-x^2}} \sqrt{1+(2x)^2+(2y)^2}dy)dx=...\)

lub:

\(P= \int_{0}^{2\pi}( \int_{0}^{ 1} \sqrt{1+4r^2}rdr)d \alpha =...\)

Jak widać, ten przykład wygodniej rozwiązywać przechodząc na współrzędne biegunowe.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

super dzięki :)
ODPOWIEDZ