objętość

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

objętość

Post autor: enta »

Jak policzyć objętość bryły ograniczonej powierzchnią
\(x^2+y^2+z^2-2z=0\)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(x^2+y^2+(z-1)^2=1\)
To jest sfera o promieniu 1. Objętość którą ogranicza to:
\(V= \frac{4}{3} \pi 1^3= \frac{4}{3} \pi\)
ODPOWIEDZ