Całki podwójne, współrzędne biegunowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
antymon23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2018, 17:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Całki podwójne, współrzędne biegunowe

Post autor: antymon23 »

Cześć, mam problem z taką o to całką:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} \sin{ \sqrt{x^2+y^2}}dxdy\)
D: \(0 \le x^2+y^2 \le \pi^2\)
Chodzi mi głównie o wyznaczenie granic całkowania całki od ϕ
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(- \pi \le x \le \pi \\
- \sqrt{ \pi ^2-x^2} \le y \le \sqrt{ \pi ^2-x^2}\)


po przejściu na współrzędne biegunowe:
\(0 \le \phi \le 2 \pi \\
0 \le r \le \pi\)
ODPOWIEDZ