dziedzina

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

dziedzina

Post autor: enta »

czy dziedziną jest okrąg o środku w pkt(0,0) i promieniu 5?
a)\(f(x,y)=ln \frac{x^2+y^2-4}{9-x^2-y^2}\)
b) \(f(x,y,x) = arc sin (x^2+y^2+z^2-2)\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Bardzo proszę o pomoc!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: dziedzina

Post autor: kerajs »

a)
D:
\(\frac{x^2+y^2-4}{9-x^2-y^2}>0\\
2^2<x^2+y^2<3^2\)


b)
\(-1 \le x^2+y^2+z^2-2 \le 1\\
1^2 \le x^2+y^2+z^2 \le ( \sqrt{3} )^2\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a dla tych dwóch przykładów?
\(f(x,y)= \frac{x^2y}{ \sqrt{x^2+y^2-25} }\)
\(f(x,y,z)= \sqrt{x} + \sqrt{y-1} + \sqrt{z-2}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

\(f(x,y)= \frac{x^2y}{ \sqrt{x^2+y^2-25} }\\
D:\\
x^2+y^2-25>0\\
x^2+y^2>5^2\)


\(f(x,y,z)= \sqrt{x} + \sqrt{y-1} + \sqrt{z-2}\\
D:\\
\begin{cases} x \ge 0\\ y-1 \ge 0 \\ z-2 \ge 0\end{cases} \\
\begin{cases} x \ge 0\\ y \ge 1 \\ z \ge 2\end{cases}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Dla jednego z tych 4dziedzina powinno być wnetrze okregu o środku (0,0) i promieniu 5 który w związku z tym będzie?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Bo żadna odp mi nie pasuje
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Myślałam że to będzie trzeci przykład ale tu dziedzina jest wszystko po za tym okregiem prawda?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wszystko poza kołem o środku w (0,0) i r=5.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

A gdzie dziedzina będzie właśnie to koło?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To koło jest dziedziną przykładowych funkcji :
\(f(x,y)= \sqrt{5-x^2-y^2} \\
f(x,y)=\arcsin \frac{x^2+y^2}{5}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

To zadanie jest zadaniem testowy i z tych czterech przykładów które podałam muszę wybrać to które ma dziedzine właśnie to koło
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Albo coś źle przepisałaś, albo zrobiła to osoba układająca test. Aktualnie żadna z odpowiedzi nie pokrywa się z sugerowaną.
ODPOWIEDZ