skad sie wzielo 2/9

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

skad sie wzielo 2/9

Post autor: thoth »

skad sie wzielo 2/9
Załączniki
ddd.png
ddd.png (2.85 KiB) Przejrzano 913 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\int_{}^{} x^2 \sqrt{4+x^3}dx= \left[ t=4+x^3 \So dt=3x^2dx\right] = \int_{}^{} \sqrt{t} \frac{dt}{3}= \frac{1}{3} \int_{}^{} t^{ \frac{1}{2} }dt=\\= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{ \frac{1}{2}+1 }t^{ \frac{3}{2} }+C= \frac{2}{9}t^{ \frac{3}{2} }+C= \frac{2}{9}(4+x^3)^{ \frac{3}{2} }+C\)
ODPOWIEDZ