pochodne cząstkowe drugiego rzędu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

pochodne cząstkowe drugiego rzędu

Post autor: Uczen6788 »

Obliczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu funkcji:
\(z=x^y\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(z'_x=yx^{y-1}\\
z'_y=x^y\ln x\\
z''_{xx}=y(y-1)x^{y-2}\\
z''_{xy}=z''_{yx}=x^{y-1}+yx^{y-1}\ln x\\
z''_{yy}=x^{y}(\ln x)^2\)
ODPOWIEDZ