obliczyc pochodną funkcji uwikłanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

obliczyc pochodną funkcji uwikłanej

Post autor: Uczen6788 »

Obliczyć \(y'(x)\) dla funkcji uwikłanej:
\(x^2 \ln y-y^2 \ln x+1=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(2x\ln y+x^2 \frac{y'}{y}-(2yy'\ln x+y^2 \frac{1}{x})=0\\
y'( \frac{x^2}{y}-2y\ln x)= \frac{y^2}{x}- 2x\ln y\\
y'= \frac{\frac{y^2}{x}- 2x\ln y}{\frac{x^2}{y}-2y\ln x}\)


Inaczej:
\(y'=- \frac{(x^2 \ln y-y^2 \ln x+1)'_x}{(x^2 \ln y-y^2 \ln x+1)'_y}=...\)
ODPOWIEDZ