Objętość bryły ograniczonje powierzchniami.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Objętość bryły ograniczonje powierzchniami.

Post autor: Vasili »

\(x^{2}\)+\(y^{2}\)\(=4\), \(z=y+1\), \(z=7\)
\(y=rsin\varphi\)
\(J=r\)
Do obliczenia objętości bryły używam wzoru:

\(\iint_{D}\)\([f(x,y)-y(x,y)]dxdy\)
\(f(x,y)=y+1\)
\(y(x,y)=7\)

V=\(\iint_{D}\)\((y+1-7)dxdy\)=\(\int_{0}^{2}\)[\(\int_{0}^{2\pi}\)\((y-6)*r*d\varphi]dr\)=\(\int_{0}^{2}\)[\(\int_{0}^{2\pi}\)\(r^2sin\varphi-6r*d\varphi]dr\)=\(\int_{0}^{2}\)\([r^2*(cos\varphi)\)\(\begin{vmatrix} 2\pi\\0\end{vmatrix}\)\(-6r\varphi]\)\(\begin{vmatrix} 2\pi\\0\end{vmatrix}\)\(*d\varphi\)=\(\int_{0}^{2}\)\(-r^2(1-1)-6r*2\pi\)\(*d\varphi\)= I tu napotykam problem bo pierwszy nawias wynosi zero przez co objętość wyjdzie mi na minusie, gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2018, 23:25 przez Vasili, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Objętość bryły ograniczonje powierzchniami.

Post autor: panb »

Bo funkcja podcałkowa (y+1-7) ma wartości ujemne.
Zobacz obrazek:
ilustr.jpg
ilustr.jpg (67.21 KiB) Przejrzano 1289 razy
Jeśli weźmiesz (7-y-1) ujemność zniknie.
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Post autor: Vasili »

W takim razie zapisanie tego w takim sposób: \(\iint_{D}\)\([y(x,y)-x(x,y)]dxdy\) porównując to do wersji pierwotnej czyli \(\iint_{D}\)\([f(x,y)-y(x,y)]dxdy\) jest poprawne?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie podoba mi się ten y(x,y). Czy to aby nie powinno być g(x,y)?
Poza tym, pewnie masz rację. :)
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Re: Objętość bryły ograniczonje powierzchniami.

Post autor: Vasili »

Tak powinno być g(x,y), pomyliłem się.
ODPOWIEDZ