Całka podwójna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lp13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 26 lut 2018, 20:27
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Całka podwójna

Post autor: Lp13 »

\(\int_{0}^{4}dx \int_{4}^{12}xy dy\)
jak się za to zabrać ? wynik to 512
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna

Post autor: radagast »

Lp13 pisze:\(\int_{0}^{4}dx \int_{4}^{12}xy dy\)
jak się za to zabrać ? wynik to 512
przypuszczam, że miało być tak
\(\int_{0}^{4}x dx \int_{4}^{12}y dy\)
albo tak
\(\int_{0}^{4} \int_{4}^{12}xy dydx\)
wtedy rzeczywiście wychodzi 512 :)
Lp13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 26 lut 2018, 20:27
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: Lp13 »

no właśnie zapis jest dokładnie taki jak podałam , dlatego nie wiem od czego zacząć :(
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ponieważ w granicach całkowania NIE MA zmiennych, więc wszystkie powyższe zapisy są równoważne.
\(\int_{0}^{4}dx \int_{4}^{12}xydy= \left( \int_{0}^{4}xdx\right) \cdot \left( \int_{4}^{12}ydy\right)\)
Lp13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 26 lut 2018, 20:27
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: Lp13 »

a gdyby w drugiej całce 4 i 12 były zmiennymi (np jedna z nich to x ) ?
ODPOWIEDZ