Całkowanie przez części.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Całkowanie przez części.

Post autor: Vasili »

Witam
Czy takie podstawienie, aby policzyć tą całkę przez części jest poprawne ?
D=\(x^{2}\)+\(y^{2}\)=1, y\(\le\)0
\(\iint_{D}\)\(e^{\sqrt{x^2+y^2}}\)\(dxdy\)\(=\)\(\int\limits_{0}^{1}\)[\(\int\limits_{\pi}^{2\pi}\)\(e^{\sqrt{r^2}}\)*\(r\)\(d\varphi\)]\(dr\)\(=\)\(\int\limits_{0}^{1}\)\(e^{\sqrt{r^2}}\)*\(r\)*\(\varphi\)\(\begin{vmatrix} \pi\\2\pi\\\end{vmatrix}\)]\(dr\)\(=\)\(\int\limits_{0}^{1}\)\(e^{\sqrt{r^2}}\)*\(r\)*\(\pi\)\(dr\)=\(\pi\)\(\int\limits_{0}^{1}\)\(e^{\sqrt{r^2}}\)*\(r\)*\(dr\)=
\(f'x=r\), \(f(x)\)=\(\frac{r^2}{2}\), \(g(x)\)= \(\sqrt{r^2}\), \(g'(x)=1\)\(=\)\(...\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A dlaczego nie chcesz robić tak:
\(\int_{}^{} re^rdr=re^r- \int_{}^{} e^rdr\)
Vasili
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 01 kwie 2012, 17:36
Podziękowania: 11 razy

Post autor: Vasili »

W jaki sposób pozbyłeś się pierwiastka \(\sqrt{r^2}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\sqrt{r^2}=|r|=r\)
ODPOWIEDZ