Mam takie równanie:
\(y''=C/y^2\)
C - stała
Ktoś ma jakiś pomysł jak podejść do jego rozwiązania?
Równanie różniczkowe drugiego rzędu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Spróbuj może podstawić \(y = e^{ax}\) i utwórz r-nie charakterystyczne ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 149
- Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 13 razy
- Płeć:
Re: Równanie różniczkowe drugiego rzędu
Jak zwykle korki_fizyka spamuje
Jego propozycja działa dla równań liniowych jednorodnych o stałych współczynnikach
Pasujące podstawienie to
\(y'=u \left( y\right)\)
Pozwoli ono obniżyć rząd równania
Jego propozycja działa dla równań liniowych jednorodnych o stałych współczynnikach
Pasujące podstawienie to
\(y'=u \left( y\right)\)
Pozwoli ono obniżyć rząd równania