Oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ksiezniczkaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 03 mar 2018, 13:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Oblicz całkę

Post autor: ksiezniczkaaa »

Oblicz całkę:
\(\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} (C(y-h/2)^2+D) (y-a) dy\)
Musze mieć to rozpisane :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nawet księżniczka powinna nauczyć sie LateX'a i go tutaj używać :)
viewtopic.php?f=21&t=12615

PS. przecież dostałaś to "rozpisane" przez radagasta 5 godzin temu, weź sie ogarnij :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

korki_fizyka pisze:
PS. przecież dostałaś to "rozpisane" przez radagasta 5 godzin temu, weź sie ogarnij :!:
@korki_fizyka, ten przykład, który ja rozpisałam był inny- prostszy. Ten , to jest wyzwanie ! Próbowałam ale mnie przerósł. :(
Przykład nie jest trudny, tylko bardzo skomplikowany rachunkowo. A może można to jakoś uprościć ?
Doszłam do tego:
\(\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} (C(y-h/2)^2+D) (y-a) dy=\\
\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} ( Cy^2-Cyh+ \frac{h^2}{4} +D) (y-a) dy=\\
\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} Cy^3-Cy^2h+ \frac{h^2}{4}y+Dy-Cy^2-Cayh- \frac{ah^2}{4} -Da\ dy=\\
\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} Cy^3-C(h+1)y^2+ \left( \frac{h^2}{4}-Cah+D\right) y- \left(\frac{ah^2}{4} +Da \right) \ dy=\\
\displaystyle\int_{-h/2}^{h/2} Cy^3-C(h+1)y^2+ \left( \frac{h^2}{4}-Cah+D\right) y- \left(\frac{ah^2}{4} +Da \right) \ dy=\\
\displaystyle \begin{bmatrix} C \frac{y^4}{4} -C(h+1) \frac{y^3}{3}+ \left( \frac{h^2}{4}-Cah+D\right) \frac{y^2}{2} - \left(\frac{ah^2}{4} +Da \right)y\end{bmatrix}_{-h/2}^{h/2}=\)

I się zniechęciłam :(
ODPOWIEDZ