pochodna w punkcie 0

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

pochodna w punkcie 0

Post autor: franco11 »

Wyznacz \(f'(0)\) dla funkcji
\(f(x)=x(x-1)(x-2)(x-3)....(x-2018)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f'(0)=\Lim_{h\to 0}\frac{f(h)-f(0)}{h}\\
f'(0)=\Lim_{h\to 0}\frac{h(h-1)(h-2)...(h-2018)}{h}=\Lim_{h\to 0}(h-1)(h-2)(h-3)...(h-2018)=-1\cdot (-2)\cdot (-3)\cdot...\cdot (-2018)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

obliczenie pochodnej

Post autor: franco11 »

Jak policzyć pochodną funkcji:

\(y=e^{e^x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(y=e^{e^x}\\
y'=e^{e^x}\cdot (e^x)'\\
y'=e^{e^x}\cdot e^x\\
y'=e^{e^x+x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ