Potrafię liczyć ze zwykłymi liczbami np 4x^3 + 6x^2 + 1
a tu jakieś przykłady co nie wiem jak się do nich dobrać
ani nie wiadomo jak wyznaczyć dziedzinę - R?
ani jaki wykres
Monotoniczność i ekstrema
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 lut 2018, 16:59
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Tylko w zad.d jest \(x\in (0;+\infty)\) w pozostałych dziedzina to R.
a)
\(f(x)=x^2e^x\\f'(x)=2xe^x+x^2 e^x=e^x(2x+x^2)\\f'(x)=0\;\;\;gdy\;\;\;2x+x^2+0\\czyli\\x(2+x)=0\\x=0\;\;\;\;lub\;\;\;x=-2\)
\(e^x>0\;\;\;dla\;\;\;wszystkich\;\;x\in R\)
W punkcie x=-2 jest f'(-2)=0 i pochodna zmienia znak z + na -,zatem funkcja osiąga MAX.
\(f_{MAX}=f(-2)=(-2)^2\cdot e^{-2}=\frac{4}{e^2}\)
W punkcie x=0 jest f'(0)=0 i pochodna zmienia znak z - na +,zatem funkcja osiąga minimum.
\(f_{min}=f(0)=0^2 e^0=0\cdot 1=0\)
\(f'(x)<0\\2x+x^2<0\\x(2+x)<0\\x\in (-2;0)\)
Funkcja jest w tym przedziale malejąca.
W pozostałych przedziałach ,czyli \((- \infty ;-2)\;\;\;oraz\;\;\;(0;+ \infty )\) f' jest dodatnia,więc funkcja f jest rosnąca.
a)
\(f(x)=x^2e^x\\f'(x)=2xe^x+x^2 e^x=e^x(2x+x^2)\\f'(x)=0\;\;\;gdy\;\;\;2x+x^2+0\\czyli\\x(2+x)=0\\x=0\;\;\;\;lub\;\;\;x=-2\)
\(e^x>0\;\;\;dla\;\;\;wszystkich\;\;x\in R\)
W punkcie x=-2 jest f'(-2)=0 i pochodna zmienia znak z + na -,zatem funkcja osiąga MAX.
\(f_{MAX}=f(-2)=(-2)^2\cdot e^{-2}=\frac{4}{e^2}\)
W punkcie x=0 jest f'(0)=0 i pochodna zmienia znak z - na +,zatem funkcja osiąga minimum.
\(f_{min}=f(0)=0^2 e^0=0\cdot 1=0\)
\(f'(x)<0\\2x+x^2<0\\x(2+x)<0\\x\in (-2;0)\)
Funkcja jest w tym przedziale malejąca.
W pozostałych przedziałach ,czyli \((- \infty ;-2)\;\;\;oraz\;\;\;(0;+ \infty )\) f' jest dodatnia,więc funkcja f jest rosnąca.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.