Najmniejsza i największa wartość funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 lut 2018, 16:59
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Najmniejsza i największa wartość funkcji
Oblicz wartość największą i najmniejszą funkcji f(x) = x^3 - 3x^2 + 2 w przedziale [-1, 4] zastanawia mnie co jeśli po obliczeniu pochodnej i zrobieniu delty wychodzi że c=0wtedy mamy równanie3x^2 - 6x + 0=0i podstawiamy x1 i x2 również za c, a może samo piszemy 3x^2 - 6x=0 jakby c nie było
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)=x^3-3x^2+2\\f(-1)=-1-3+2=-2\\f(4)=64-48+2=18\)
\(f'(x)=3x^2-6x=3x(x-2)\\f'(x)=0\;\;\;\;\;gdy\;\;\;x=0\;\;lub\;\;\;x=2\)
W x=0 pochodna zmienia znak z + na -,więc funkcja ma MAX.
\(f_{MAX}=f(0)=2\)
W punkcie x=2 pochodna zmienia znak z - na + ,więc jest tu minimum
\(f_{min}=f(2)=8-12+2=-2\)
Wartość najmniejsza to y=-2,a największa to y=18.
\(f'(x)=3x^2-6x=3x(x-2)\\f'(x)=0\;\;\;\;\;gdy\;\;\;x=0\;\;lub\;\;\;x=2\)
W x=0 pochodna zmienia znak z + na -,więc funkcja ma MAX.
\(f_{MAX}=f(0)=2\)
W punkcie x=2 pochodna zmienia znak z - na + ,więc jest tu minimum
\(f_{min}=f(2)=8-12+2=-2\)
Wartość najmniejsza to y=-2,a największa to y=18.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 lut 2018, 16:59
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Aby wyliczyć największą i najmniejszą wartość funkcji należy obliczyć pochodną a z niej delte
i tu mamy
x3+3x2+2
pochodna to 3x2 + 6x + 0
potem delta
i jezeli po wyliczeniu za x podstawia np -1 to czy wtedy tam gdzie c=0 tez trzeba podstawiac?
ze np
3x^2 - 6x+0
wstawiamy -1
czy ignorujemy c bo wyszlo 0
i tu mamy
x3+3x2+2
pochodna to 3x2 + 6x + 0
potem delta
i jezeli po wyliczeniu za x podstawia np -1 to czy wtedy tam gdzie c=0 tez trzeba podstawiac?
ze np
3x^2 - 6x+0
wstawiamy -1
czy ignorujemy c bo wyszlo 0