arcusy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

arcusy

Post autor: maxkor »

Srawdz czy zachodzi równość \(2\arccos \frac{ \sqrt{5} }{4} = \pi - \arccos \frac{3}{8}\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Policz cosinusy i sprawdź czy są równe, a następnie wyciągnij wniosek (ostrożnie , bo cosinus nie jest funkcją różnowartościową, w każdym razie nie wszędzie. Ale tu równość zachodzi.)
ODPOWIEDZ