Znajdź ekstrema lokalne funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Steevo1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2018, 21:09
Płeć:

Znajdź ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Steevo1 »

Witam! Pomożecie :)
\(f(x,y)=2x^2−xy+y^2+4x−y−1\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A w czym problem?
  1. Liczysz \(f_x\) i \(f_y\)
  2. rozwiązujesz układ równań \(\begin{cases}f_x=0\\f_y=0 \end{cases}\,\,\)(rozwiązaniem jest punkt (-1,0))
  3. liczysz \(f_{xx},\,\,\, f_{yy},\,\,\, i \,\,\, f_{xy}\)
  4. liczysz wyznacznik \(\begin{vmatrix} f_{xx}&f_{xy}\\f_{xy}&f_{yy}\end{vmatrix}\)
  5. zaglądasz do notatek (albo internetu) i piszesz odpowiedź
Odpowiedź: Funkcja ma w punkcie (-1,0) minimum równe (-3)


P.S. Widać to zresztą na załączonym obrazku poglądowym.
Tak wygląda wykres.
Tak wygląda wykres.
widok.png (136.12 KiB) Przejrzano 1010 razy
ODPOWIEDZ