Całka przez podstawianie i na części

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FILIP33333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2018, 17:15
Podziękowania: 2 razy

Całka przez podstawianie i na części

Post autor: FILIP33333 »

Czy pomógłby ktoś rozwiązać te dwie całki? Z góry dziękuję

6^2lnxdx=... (przez części)

1/x \sqrt{1-ln^2x} =
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Całka przez podstawianie i na części

Post autor: radagast »

FILIP33333 pisze:Czy pomógłby ktoś rozwiązać te dwie całki? Z góry dziękuję

6^2lnxdx=... (przez części)

1/x \sqrt{1-ln^2x} =
Zgaduję , że chodzi o
\(\displaystyle \int 6^{2\ln x} dx\)
\(\displaystyle \int \frac{1}{x} \sqrt{1-\ln^2x}dx\)

czekam na potwierdzenie.
FILIP33333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2018, 17:15
Podziękowania: 2 razy

Post autor: FILIP33333 »

więc zrobiłem błąd w pierwszym przykładzie bo tam \(\int_{}^{} 6x^2lnxdx\)


\(\frac{1}{x \sqrt{1-ln^2x} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle \int 6x^2\ln x dx=\\
\displaystyle \int \left(2x^3 \right) '\ln x dx=\\
\displaystyle 2x^3 \ln x-\int2x^3 \left( \ln x\right) ' dx\\
\displaystyle 2x^3 \ln x-\int2x^2dx\\=
\displaystyle 2x^3 \ln x- \frac{2}{3} x^3+C\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\displaystyle \int\frac{1}{x \sqrt{1-ln^2x} } dx= \begin{bmatrix} \ln x=t\\x=e^t\\dx=e^t dt\end{bmatrix} =\int\frac{1}{e^t \sqrt{1-t^2} } e^t dt= \int\frac{dt}{\sqrt{1-t^2} } =\arcsin t+C=\arcsin (\ln x)+C\)
FILIP33333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2018, 17:15
Podziękowania: 2 razy

Post autor: FILIP33333 »

Dziękuję bardzo a pomoże Pan w z drugim przykładem też całka który jest w poście wyżej. Bo akurat nie miałem odpowiedzi ale wyniki wyszedł mi taki sam jak Panu więc cieszę się że "ogarnąłem to" tylko z tym poniżej jest gorzej
ODPOWIEDZ