Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu

Post autor: Ariana »

Czy ten szereg jest zbieżny?

\(\sum_{\infty}^{n=1} ( \frac{n^2 + 1}{n^2 + n + 1})^{n^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

tak. Kryterium Cauchy'ego \(\left( \frac{1}{e}<1 \right)\)
ODPOWIEDZ