Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Całka

Post autor: Ariana »

Witajcie,

Właśnie próbuję rozwiązać taką całkę, tylko doprawdy nie wiem już jak się za to zabrać, z każdym postawieniem dochodzę tylko do coraz trudniejszych całek... :(

\(\int x^x ( 1 + \ln x )\)

Z góry dziękuję :)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: kate84 »

A może tak:

\(\int x^x ( 1 + \ln x )=\int x^x dx + \int x^x lnx dx\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wskazówka: policz \(\left( x^x\right)'\) (oczywiście zapisując najpierw \(x^x=e^{\ln (x^x)}=e^{x\ln x}\))
ODPOWIEDZ