zbieznosc szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

zbieznosc szeregu

Post autor: kate84 »

Udowodnij zbieżnosc i zbieznosc bezwzględną szeregu \(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: radagast »

kate84 pisze:Udowodnij zbieżnosc i zbieznosc bezwzględną szeregu \(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n}\)
\(|\cos( \pi n^2)|=1\)
zatem \(\left| \frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n} \right|= \frac{1}{ln^2 n}\)
tymczasem \(\frac{1}{ln^2 n}> \frac{1}{n}\), co wobec rozbieżności szeregu \(\sum_{}^{} \frac{1}{n}\), świadczy o tym, że badany szereg nie jest zbieżny bezwzględnie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ale zbieżny jest:
\(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n}\)
\(\frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n}= (-1)^n \frac{1}{ln^2 n}\) i na podstawie kryterium Leibniza mamy zbieżność :)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: kate84 »

Skąd się to wzięło?:
\(|\cos( \pi n^2)|=1\)
świadczy o tym, że badany szereg nie jest zbieżny bezwzględnie.
A sama zbieżnosc?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: radagast »

kate84 pisze:Skąd się to wzięło?:
\(|\cos( \pi n^2)|=1\)
świadczy o tym, że badany szereg nie jest zbieżny bezwzględnie.
cosinus parzystych wielokrotności \(\pi\) to 1, a cosinus nieparzystych wielokrotności \(\pi\) to -1 :)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kate84 »

\(\frac{cos( \pi n^2)}{ln^2 n}= (-1)^n \frac{1}{ln^2 n}\)

skąd to?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieznosc szeregu

Post autor: radagast »

cosinus parzystych wielokrotności \(\pi\) to 1, a cosinus nieparzystych wielokrotności \(\pi\) to -1 :)[/quote]
ODPOWIEDZ