Kryterium Leibniza

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ktokolwiek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2018, 15:59
Podziękowania: 5 razy

Kryterium Leibniza

Post autor: Ktokolwiek »

Mam pytanie co do zbieżności szeregu. Załóżmy, że mam taki szereg: \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}}{2n}\)
Z kryterium Leibniza \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^n a_n\) jest zbieżny, jeżeli \(a_n\) jest malejący, a jego granica jest równa 0 . Czy to kryterium działa kiedy mamy \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1} a_n\)? Albo jakąkolwiek \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n-x} a_n\) dla \(x \in Z\)?

@Edit
Przy okazji, żeby nie zaśmiecać strony kolejnym postem. Jakie kryterium zastosowalibyście do \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{(n+1)!}\)? d'Alemberta nie da rady.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Kryterium Leibniza

Post autor: panb »

Przy okazji, żeby nie zaśmiecać strony kolejnym postem. Jakie kryterium zastosowalibyście do \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{(n+1)!}\)? d'Alemberta nie da rady.
Kryterium porównawcze - to rozbieżna bestia.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kryterium Leibniza

Post autor: radagast »

Ktokolwiek pisze:\
Przy okazji, żeby nie zaśmiecać strony kolejnym postem. Jakie kryterium zastosowalibyście do \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{(n+1)!}\)? d'Alemberta nie da rady.
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{(n+1)!}=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n+1}=\) rozbieżny (kryterium nie potrzebne :) )
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie wiem czy to rozwieje twoje wątpliwości, ale \((-1)^{n+i}=(-1)^n \cdot (-1)^i\)
Ktokolwiek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2018, 15:59
Podziękowania: 5 razy

Re:

Post autor: Ktokolwiek »

panb pisze:Nie wiem czy to rozwieje twoje wątpliwości, ale \((-1)^{n+i}=(-1)^n \cdot (-1)^i\)
Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumiałem. \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}}{2n} = \sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^{n}\frac{-1}{2n}\) No i teraz \(a_n = \frac{-1}{2n}\) Faktycznie jego granica to 0, ale na pewno nie jest malejący. W takim razie co? Skoro nie spełnia założeń kryterium to jest rozbieżny?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kryterium Leibniza

Post autor: radagast »

Ktokolwiek pisze:Mam pytanie co do zbieżności szeregu. Załóżmy, że mam taki szereg: \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+1}}{2n}\)
Z kryterium Leibniza \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^n a_n\) jest zbieżny, jeżeli \(a_n\) jest malejący, a jego granica jest równa 0 . Czy to kryterium działa kiedy mamy \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1} a_n\)? Albo jakąkolwiek \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n-x} a_n\) dla \(x \in Z\)?
Najlepiej po prostu zauważyć, że to połowa szeregu anharmonicznego , a ten jest zbieżny.
Ktokolwiek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2018, 15:59
Podziękowania: 5 razy

Re: Kryterium Leibniza

Post autor: Ktokolwiek »

radagast pisze: Najlepiej po prostu zauważyć, że to połowa szeregu anharmonicznego , a ten jest zbieżny.
Dobrze, załóżmy, że ktoś nie dopatrzy się tutaj połowy tego szeregu. Jak więc powinno się rozwiązywać takie szeregi (z dziwnymi potęgami (-1)) z kryterium Leibniza?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Kryterium Leibniza tu ,jak najbardziej, działa :)
Zauważ, że \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1} a_n=-\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n} a_n\)
+1 w wykładniku nie ma więc wpływu na zbieżność szeregu.
Ktokolwiek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2018, 15:59
Podziękowania: 5 razy

Post autor: Ktokolwiek »

Ehh, aż się człowiekowi odechciewa żyć, rzecz oczywista, a moja głupota nieskończona. Dziękuję za uświadomienie.
ODPOWIEDZ