Oblicz sume szeregów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 04 lut 2018, 15:59
- Podziękowania: 5 razy
Oblicz sume szeregów
Męczę się już trochę z tym przykładem już sporo czasu: \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n(n+1)(n+2)}\). Mam obliczyć jego sumę częściową i sumę całego szeregu. Próbowałem rozłożyć to wyrażenie na ułamki proste mając nadzieję, że coś się poskraca ale nic z tego. Mogę liczyć na jakąś podpowiedź? Będę wdzięczny.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz sume szeregów
To był dobry pomysł
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n(n+1)(n+2)}=
\sum_{n=1}^{ \infty } (\frac{ \frac{1}{2} }{n}+\frac{-1 }{n+1}+\frac{ \frac{1}{2} }{n+2})=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{n}-\sum_{k=2}^{ \infty } \frac{ 1 }{k}+\sum_{l=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{l}=\\=
\frac{ \frac{1}{2} }{1}+\frac{ \frac{1}{2} }{2} +\sum_{n=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{n}- \frac{1}{2}- \sum_{k=3}^{ \infty } \frac{ 1 }{k}+\sum_{l=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{l}= \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{2}= \frac{1}{4}\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n(n+1)(n+2)}=
\sum_{n=1}^{ \infty } (\frac{ \frac{1}{2} }{n}+\frac{-1 }{n+1}+\frac{ \frac{1}{2} }{n+2})=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{n}-\sum_{k=2}^{ \infty } \frac{ 1 }{k}+\sum_{l=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{l}=\\=
\frac{ \frac{1}{2} }{1}+\frac{ \frac{1}{2} }{2} +\sum_{n=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{n}- \frac{1}{2}- \sum_{k=3}^{ \infty } \frac{ 1 }{k}+\sum_{l=3}^{ \infty } \frac{ \frac{1}{2} }{l}= \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{2}= \frac{1}{4}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Sumy częściowe też podobnie da się załatwić.
\(\frac{1}{n(n+1)(n+2)}= \frac{1}{2n}- \frac{1}{n+1}+ \frac{1}{2(n+2)}=\frac{1}{2n}- \frac{2}{2(n+1)}+ \frac{1}{2(n+2)}= \frac{1}{2} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} \right)+ \frac{1}{2} \left( \frac{1}{n+2} - \frac{1}{n+1} \right)\)
Teraz
\(\frac{1}{n(n+1)(n+2)}= \frac{1}{2n}- \frac{1}{n+1}+ \frac{1}{2(n+2)}=\frac{1}{2n}- \frac{2}{2(n+1)}+ \frac{1}{2(n+2)}= \frac{1}{2} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+1} \right)+ \frac{1}{2} \left( \frac{1}{n+2} - \frac{1}{n+1} \right)\)
Teraz
- \(\sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i(i+1)(i+2)}= \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{n} \left( \frac{1}{i} - \frac{1}{i+1} \right) + \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{n} \left( \frac{1}{i+2} - \frac{1}{i+1} \right)= \frac{1}{2} \left( 1-\frac{1}{n+1} \right) + \frac{1}{2} \left( \frac{1}{n+2} - \frac{1}{2} \right)\)
Zatem \(\sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i(i+1)(i+2)}= \frac{1}{4}- \frac{1}{2(n+1)(n+2)}\)