Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Keendo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2018, 20:42
Podziękowania: 1 raz

Zbieżność szeregu

Post autor: Keendo »

a) \(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{2+n^{2}}{n^{4}}\)

b) \(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-1)^{n}}{n \log n}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Fakt:
  • \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^p}\) jest zbieżny dla p>1
a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2+n^2}{n^4}=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2}{n^4} +\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2}\) - i po sprawie, prawda?

b) Twierdzenie
  • Dla szeregów postaci \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^n a_n\),gdzie \(a_n>0\) mamy
    jeśli dla wszystkich n, \(a_{n+1}<a_n\) oraz \(\Lim_{n\to \infty } a_n=0\), to szereg \(\sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^n a_n\) jest zbieżny.
Łatwo sprawdzić, że \(\frac{a_n}{a_{n+1}} >1\) i pozostałe warunki też są spełnione, więc jest zbieżny.
ODPOWIEDZ