granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: granica
\(\Lim_{x\to + \infty }x \arctg x - \frac{ \pi }{2}x= \left[ \infty - \infty \right]=
\Lim_{x\to + \infty } \frac{ \arctg x - \frac{ \pi }{2}}{ \frac{1}{x} }= \left[ \frac{0}{0} \right]=...\)
Zastosuj teraz regułę de l'Hopitala
\Lim_{x\to + \infty } \frac{ \arctg x - \frac{ \pi }{2}}{ \frac{1}{x} }= \left[ \frac{0}{0} \right]=...\)
Zastosuj teraz regułę de l'Hopitala