Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: Ariana »

Mam tu taki dość skomplikowany przykład, :?

\(\Lim_{x\to \infty } x ( \frac{1}{e} - ( \frac{x}{x+1} )^x )\)

Można to przekształcić:
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{1}{e} - ( \frac{x}{x+1} )^x}{ \frac{1}{x} }\)
i zacząć z de l'Hospitala, ale coś mi dalej nie wychodzi... :(

Z góry dziękuję :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Lim_{x\to \infty }( \frac{x}{x+1} )^x = \Lim_{x\to \infty }( \frac{1}{1+ \frac{1}{x} } )^x = \Lim_{x\to \infty} \frac{1^x}{(1+ \frac{1}{x})^x }= \frac{1}{e}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: Ariana »

Dziękuję, ale to daje w granicy symbol nieoznaczony \(\infty * 0\) , a powinna wyjść konkretna granica... :?:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: radagast »

Ariana pisze:Mam tu taki dość skomplikowany przykład, :?

\(\Lim_{x\to \infty } x ( \frac{1}{e} - ( \frac{x}{x+1} )^x )\)

Można to przekształcić:
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{1}{e} - ( \frac{x}{x+1} )^x}{ \frac{1}{x} }\)
i zacząć z de l'Hospitala, ale coś mi dalej nie wychodzi... :(
To rzeczywiście trudna granica.
Zacznijmy od policzenia pochodnej \(\left(\left(\frac{x}{x+1} \right)^x \right)'=...=\left(\frac{x}{x+1} \right)^x \cdot \left( \frac{1}{x+1} +\ln\frac{x}{x+1} \right)\)
i teraz:
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{1}{e} - ( \frac{x}{x+1} )^x}{ \frac{1}{x} }=^H=\Lim_{x\to \infty } \frac{-\left(\frac{x}{x+1} \right)^x \cdot \left( \frac{1}{x+1} +\ln\frac{x}{x+1} \right)}{ -\frac{1}{x^2} }=\Lim_{x\to \infty } \left(\frac{x}{x+1} \right)^x\Lim_{x\to \infty } \frac{ \left( \frac{1}{x+1} +\ln\frac{x}{x+1} \right)}{ \frac{1}{x^2} }= \frac{1}{e} \Lim_{x\to \infty } \frac{ \left( \frac{1}{x+1} +\ln\frac{x}{x+1} \right)}{ \frac{1}{x^2} }=\\^H=...= \frac{1}{e} \cdot \left(- \frac{1}{2} \right)= -\frac{1}{2e}\)
uff, było ciężko ale się udało:
ScreenHunter_193.jpg
ScreenHunter_193.jpg (14.89 KiB) Przejrzano 1096 razy
PS Pominęłam niektóre fragmenty (tam gdzie ... ) w nadziei, że będziesz pytać jeśli sama sobie nie poradzisz.
ODPOWIEDZ