Granica ciągu - dwa przykłady

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Granica ciągu - dwa przykłady

Post autor: Ariana »

Nie wiem jak obliczyć taką granicę (powinno wyjść 1/8 )
\(\)\[\(\lim_{x \to 8} \frac{8 - x}{sin(\frac{1}{8} \pi n)}\)\]

Oraz to (powinno wyjść 1)
\(\)\[\(\lim_{x\to 0} \frac{arctg } {x}\)\]

Z góry dziękuję :-)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ariana pisze:Nie wiem jak obliczyć taką granicę (powinno wyjść 1/8 )
\(\)\[\(\lim_{x \to 8} \frac{8 - x}{sin(\frac{1}{8} \pi n)}\)\]
obawiam się ,ze masz złą odpowiedź:
\(\Lim_{x \to 8} \frac{8 - x}{\sin(\frac{1}{8} \pi x)}= \Lim_{t \to 0} \frac{t}{\sin(\frac{1}{8} \pi (8-t))}= \Lim_{t \to 0} \frac{t}{\sin(\pi- \frac{\pi t}{8} )}= \Lim_{t \to 0} \frac{t}{\sin\frac{\pi t}{8} }= \Lim_{t \to 0} \frac{\frac{\pi t}{8} \cdot \frac{8}{\pi } }{\sin\frac{\pi t}{8} }= \frac{8}{\pi}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To samo z reguły de l' Hospitala:
\(\Lim_{x \to 8} \frac{8 - x}{\sin(\frac{1}{8} \pi x)}=^H=\Lim_{x \to 8} \frac{-1}{\frac{1}{8} \pi \cdot \cos(\frac{1}{8} \pi x)}=\frac{-1}{\frac{1}{8} \pi \cdot(-1)}= \frac{8}{\pi}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu - dwa przykłady

Post autor: radagast »

Ariana pisze:
Oraz to (powinno wyjść 1)
\(\)\[\(\lim_{x\to 0} \frac{arctg } {x}\)\]
A tu odpowiedź masz dobrą :
\(\Lim_{x\to 0} \frac{\arctg x } {x}=\Lim_{t\to 0} \frac{t } {\tg t}=1\)
Ariana
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 lut 2018, 11:51
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: Ariana »

Dziękuję :D :D
ODPOWIEDZ