Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: kacperus98 »

Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji

e^((-x)^2)

policzyłem pochodną2xe^(x^2) dalej nie wiem.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji

Post autor: eresh »

kacperus98 pisze:Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji

e^((-x)^2)

policzyłem pochodną2xe^(x^2) dalej nie wiem.

\(f(x)=e^{x^2}\\
f'(x)=e^{x^2}\cdot 2x\\
f'(x)>0\iff 2xe^{x^2}>0\iff x>0\\
f'(x)<0\iff 2xe^{x^2}<0\iff x<0\)

funkcja jest malejąca w \((-\infty, 0)\), a rosnąca w \((0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ