Dla jakich parametrów a i b funkcja jest ciągła?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Dla jakich parametrów a i b funkcja jest ciągła?

Post autor: lambdag »

\[\begin{cases} x^2-3 & x \le 0 \\ \frac{sinx}{a*x} & x \in (0,1)\\ b \cdot x+1 & x \ge 1\end{cases}\] \(\Lim_{x\to 0^- }x^2-3 = -3\)
\(\Lim_{x\to 0^+ }\frac{sinx}{a*x} = \frac{1}{a}\)
\(\frac{1}{a} = -3 \So a = - \frac{1}{3}\)
\(\Lim_{x\to 1^- }\frac{sinx}{ -\frac{1}{3} *x} = - 3sin(1)\)
\(\Lim_{x\to 1^+ }b \cdot x+1= b + 1\)

\(b + 1 = - 3sin(1)\)
\(b = - 3sin(1) -1\)

Czy to jest poprawne??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Dla jakich parametrów a i b funkcja jest ciągła?

Post autor: panb »

Jak najbardziej o czym świadczy poniższy wykres (każda funkcja innym kolorem).
wykres.png
wykres.png (7.02 KiB) Przejrzano 918 razy
ODPOWIEDZ