Obliczyć pole powierzchni między wykresami.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
to0oni
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2018, 18:47
Podziękowania: 1 raz

Obliczyć pole powierzchni między wykresami.

Post autor: to0oni »

Funkcja #1 f(x)= (sinx)^2
Funkcja #2 f(x)= x(x-pi)

Doszedłem do momentu obliczania wspólnych punktów przecięć, gdzie muszę rozwiązać równanie:
f(x)= x^2 -x*pi -(sinx)^2
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jak sobie to narysujesz, to problem zniknie:
ScreenHunter_189.jpg
ScreenHunter_189.jpg (37.59 KiB) Przejrzano 904 razy
ODPOWIEDZ