Całka podwójna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotrek460
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2018, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Całka podwójna

Post autor: piotrek460 »

Witam, mam do rozwiązania przykład :
Oblicz pole obszaru płaskiego ograniczonego krzywymi:
y^2=x
y^2=2x
xy = 2
xy = 4

Po narysowaniu sobie tego nadal nie do końca wiem jak ma wyglądać całka.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna

Post autor: panb »

wykres.png
wykres.png (14.32 KiB) Przejrzano 1142 razy
Najpierw trzeba podzielić obszar na 3 podobszary, obliczyć pola każdego z nich i dodać.
4 punkty ograniczające obszar mają współrzędne (od lewej):
  1. \(\begin{cases} xy=2\\y^2=2x\end{cases} \iff \begin{cases}x= \sqrt[3]{2} \\y= \sqrt[3]{4} \end{cases}\)
  2. \(\begin{cases}xy=2\\y^2=x \end{cases} \iff \begin{cases}x= \sqrt[3]{4}\\y= \sqrt[3]{2} \end{cases}\)
  3. można odczytać z wykresu: \(\begin{cases}x=2\\y=2 \end{cases}\)
  4. \(\begin{cases} xy=4\\y^2=x\end{cases} \iff \begin{cases} x=\sqrt[3]{16}\\y= \sqrt[3]{4} \end{cases}\)
Policzę pole obszaru I:
  • \(P_1= \int_{ \sqrt[3]{2} }^{ \sqrt[3]{4} } \left( \sqrt{2x} - \frac{2}{x} \right)dx= \frac{2}{3} \left(2\sqrt2-2-\ln2 \right)\approx0,09\)
Dasz radę dalej?
  • Odpowiedź: \(P= \frac{2}{3}\ln2\)
piotrek460
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2018, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: piotrek460 »

Myślę, że tak. Dziękuję bardzo za pomoc.
piotrek460
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2018, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Całka podwójna

Post autor: piotrek460 »

Po przeliczeniu też mi wyszło \(\frac{2}{3} ln2\) ale w odpowiedziach jest\(\frac{10}{3} ln2\). Czy ten wynik na pewno jest prawidłowy?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{ \sqrt[3]{2} }^{\sqrt[3]{4} } (y^2- \frac{2}{y} )dy+\int_{ \sqrt[3]{4} }^{2 } ( \frac{4}{y}- \frac{y^2}{2} )dy=...= \frac{2}{3} \ln 2\)
ODPOWIEDZ