przebieg zmiennosci funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

przebieg zmiennosci funkcji

Post autor: kate84 »

\(f(x)=|x|e^{-x^2}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

jak obliczyc pochodną?
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Hmm dla \(x \ge 0\) \(f(x) = x*e^{-x^2}\)
dla \(x < 0\)\(f(x) = -x*e^{-x^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(y= \begin{cases}\ \ xe^{-x^2} \ \ \ \ \ dla\ x \ge 0\\-xe^{-x^2} \ \ \ \ \ dla\ x < 0 \end{cases}\)
zatem
\(y'= \begin{cases} ...\ \ \ \ \ dla\ x > 0\\...\ \ \ \ \ dla\ x < 0 \end{cases}\)
oczywiście w 0 pochodna nie istnieje.
ODPOWIEDZ