objetosc stożka ściętego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

objetosc stożka ściętego

Post autor: Uczen6788 »

Wyprowadź wzór na objętość stożka ściętego, powstałego przez obrót prostej \(f(x)=cx\) dookoła osi OX dla \(x \in <a,b>; a, b, c >0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(V= \pi\int_{a}^{b} (cx)^2dx=\pi c^2\int_{a}^{b}x^2dx=\pi c^2 \left[ \frac{1}{3} x^3 \right] _{a}^{b}=\frac{1}{3} \pi c^2 \left( b^3-a^3\right)\)
ODPOWIEDZ