Pochodna 2giego rzedu f uwiklanej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartyQQ
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2017, 22:40
Podziękowania: 7 razy

Pochodna 2giego rzedu f uwiklanej

Post autor: MartyQQ »

Obliczyc druga pochodna funkcji uwiklanej: \(y''(0)\) gdy:

\(y^2-2yx^2+4x-3=0\)

Nie wiem jak rozumiec zapis y''(0).
0 mam podstawic za x aby wyznaczyc y:

\(y^2-2y*0^2+4*0-3=0\)

czy na odwrot?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Zero wstawiasz dopiero po wyliczeniu drugiej pochodnej.

\(\frac{ \partial^2 y}{ \partial x^2}= \frac{-F'' _{xx}(F' _{y})^2+2F'' _{xy}F' _{x}F' _{y}-F'' _{yy} (F' _{x})^2}{(F' _{y})^3}\)
MartyQQ
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2017, 22:40
Podziękowania: 7 razy

Post autor: MartyQQ »

W miejsce x czy y?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Umówiono się że dla y=f(x) zapis \(y(0)\) to skrócona wersja zapisu \(y(x=0)\), zatem zapis \(y''(0)\) to skrócona wersja \(y''_{x,x}(x=0)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

MartyQQ pisze:W miejsce x czy y?
włącz myślenie :!: przecież liczysz pochodna funkji y(x)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ