oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

oblicz granice

Post autor: kate84 »

a). \(\Lim_{x\to \infty } (tg \frac{ \pi x}{2x+1} )^ {\frac{1}{x}}\)

b). \(\Lim_{x\to \infty } (\frac{2}{ \pi }arctgx)^x\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: oblicz granice

Post autor: radagast »

kate84 pisze:a). \(\Lim_{x\to \infty } (tg \frac{ \pi x}{2x+1} )^ {\frac{1}{x}}\)
\(\Lim_{x\to \infty } (\tg \frac{ \pi x}{2x+1} )^ {\frac{1}{x}}= \Lim_{x\to \infty } (\tg \frac{ \pi }{2+ \frac{1}{x} } )^ {\frac{1}{x}}=\Lim_{t\to 0^+} (\tg \frac{ \pi }{2+ t } )^ {t}=\Lim_{t\to 0^+} e^{\ln \left( (\tg \frac{ \pi }{2+ t } )^ {t} \right) }=\Lim_{t\to 0^+} e^{t\ln \left( \tg \frac{ \pi }{2+ t }\right) }=\Lim_{t\to 0^+} e^{ \frac{\ln \left( \tg \frac{ \pi }{2+ t }\right) }{ \frac{1}{t} } }=^H=\\
\Lim_{t\to 0^+} e^{ \frac{ \ctg \frac{ \pi }{2+ t } \cdot \left(- \frac{ \pi }{(2+ t)^2 } \right) }{ -\frac{1}{t^2} } }=\Lim_{t\to 0^+} e^{ \ctg \frac{ \pi}{2+ t } \cdot \frac{ \pi t^2}{(2+ t)^2 } }=e^0=1\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

wynik w podreczniku to \(e^{-1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

b. Ta sama sztuczka co w a. I dalej reguła do l'Hospitala. Wynik to \(e^{- \frac{2}{\pi}}\). Spróbuj sama.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

ten wynik w a). zle Ci wyszedł
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Sprawdź jeszcze raz. Moim zdaniem mój wynik jest ok:
ScreenHunter_182.jpg
ScreenHunter_182.jpg (26.58 KiB) Przejrzano 1379 razy
czerwony wykres to funkcja
niebieski y=1
zielony \(y=e^{-1}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

hmmm no tak, dziekuje.
A pomozesz rozpisac to b).?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: oblicz granice

Post autor: radagast »

kate84 pisze:

b). \(\Lim_{x\to \infty } (\frac{2}{ \pi }arctgx)^x\)
\(\Lim_{x\to \infty } (\frac{2}{ \pi }\arctg x)^x=\Lim_{x\to \infty }e^{\ln (\frac{2}{ \pi }\arctg x)^x}=\Lim_{x\to \infty }e^{x\ln (\frac{2}{ \pi }\arctg x)}=\Lim_{x\to \infty }e^{ \frac{\ln (\frac{2}{ \pi }\arctg x)}{ \frac{1}{x} } }=^H=\Lim_{x\to \infty }e^{ \frac{ \frac{\pi}{2 \arctg x } \cdot \frac{2}{\pi} \cdot \frac{1}{1+x^2} }{- \frac{1}{x^2} } }=\\
\Lim_{x\to \infty }e^{ \frac{1}{ \arctg x } \cdot \frac{-x^2}{1+x^2} }=e^{ \frac{2}{ \pi } \cdot \left( -1\right) }=e^{ -\frac{2}{ \pi } }\)
ODPOWIEDZ