nierówność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

nierówność

Post autor: kate84 »

Wykazać, że dla\(x>0\) zachodzi nierówność:
\(0<\sqrt[3]{1+x}-1- \frac{1}{3}x+ \frac{1}{9}x^2< \frac{5}{81}x^3\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jakie są pierwsze trzy (cztery) wyrazy rozwinięcia \(\sqrt[3]{1+x}\) w szereg Maclaurina ?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

to trzeba liczyc pochodne?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak.
Rozwijając w szereg potęgowy wokół zera masz :
\(\sqrt[3]{1+x}=1+ \frac{1}{3}x- \frac{1}{9}x^2+ \frac{5}{81}x^3- \frac{10}{243}x^4+ ....\)
Pewnie wiesz jak to wykorzystać w nierówności.
ODPOWIEDZ