pokazac arctgx

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

pokazac arctgx

Post autor: kate84 »

Pokazac, że \(arctg \frac{1}{x}+arctgx= \frac{ \pi }{2}\) dla \(x>0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pokazac arctgx

Post autor: radagast »

kate84 pisze:Pokazac, że \(arctg \frac{1}{x}+arctgx= \frac{ \pi }{2}\) dla \(x>0\)
\(0<\arctg \frac{1}{x}<\frac{ \pi }{2}\)
\(0<\arctg x< \frac{ \pi }{2}\)
zatem
\(0<\arctg \frac{1}{x}+\arctg x< \pi\)
spróbujmy policzyć \(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)\):
\(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)= \frac{\tg \left(\arctg \frac{1}{x} \right)+\tg \left(\arctg x \right)}{1-\tg \left(\arctg \frac{1}{x} \right) \cdot \tg \left(\arctg x \right)}= \frac{ \frac{1}{x}+x }{1- \frac{1}{x} \cdot x } = \frac{ \frac{1}{x}+x }{0}\)nie ma wartości liczbowej. Jedynym argumentem z przedziału \(\left(0, \pi \right)\), dla którego \(\tg\) nie ma wartości liczbowej jest \(\frac{ \pi }{2}\) zatem
\(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x= \frac{ \pi }{2}\)
cbdo
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: pokazac arctgx

Post autor: kate84 »

dlaczego akurat to: \(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)\) mamy policzyc?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: pokazac arctgx

Post autor: kate84 »

kate84 pisze:dlaczego akurat to: \(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)\) mamy policzyc?
i na to obliczenie jest jakis wzór?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pokazac arctgx

Post autor: radagast »

kate84 pisze:dlaczego akurat to: \(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)\) mamy policzyc?
bo to funkcja odwrotna do \(\arctg\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pokazac arctgx

Post autor: radagast »

kate84 pisze:
kate84 pisze:dlaczego akurat to: \(\tg \left(\arctg \frac{1}{x}+\arctg x \right)\) mamy policzyc?
i na to obliczenie jest jakis wzór?
Jest. Wzór na \(\tg\) sumy.
ODPOWIEDZ