zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

zbieżność szeregu

Post autor: kate84 »

a). \(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{n!+2^n}{n^3-n^2}\)

b). \(\sum \frac{n^3( \sqrt{2}+(-1)^n )^n}{3^n}\)

c). \(\sum (-1)^n sin \frac{a}{n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

kate84 pisze:a). \(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{n!+2^n}{n^3-n^2}\)
Rozbieżny i to bardzo.(nie spełnia warunku koniecznego zbieżności szeregów).
Podejrzewam, że źle przepisane. Sprawdź.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

przykład a). dobrze przepisałam...
a w pozostałych? b i c?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

drugi zbieżny. Kryterium porównawcze.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

pomożesz w tych podpunktach b i c?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

kate84 pisze:
b). \(\sum \frac{n^3( \sqrt{2}+(-1)^n )^n}{3^n}\)
\(\frac{n^3( \sqrt{2}+(-1)^n )^n}{3^n}<\frac{n^3( \sqrt{2}+1 )^n}{3^n}<\frac{n^3 \cdot 2,42^n}{3^n}=n^3 \cdot \left( \frac{2,42}{3} \right)^n\)
jednocześnie szereg \(\sum n^3 \cdot \left( \frac{2,42}{3} \right)^n\) jest zbieżny (kryterium Cauchy,ego).
No to na podstawie kryterium porównawczego szereg \(\sum \frac{n^3( \sqrt{2}+(-1)^n )^n}{3^n}\) też jest zbieżny.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeśli chodzi o c to nie wiem :(. Intuicja podpowiada, że zbieżny ale nie mogę dopasować kryterium.
ODPOWIEDZ