Elastycznosc funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gonzoleum
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2018, 12:12
Płeć:

Elastycznosc funkcji

Post autor: Gonzoleum »

Wyznacz elastyczność funkcji:

\(y=3x^3 -x^2 +5\) w punkcie \(x0 =-1\)
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Post autor: Arni123 »

\(E_{x}(f)=\frac{f'(x)}{f(x)}x\)

\(f(x)=3x^3-x^2+5\)

\(f'(x)=(3x^3-x^2+5)'=9x^2-2x\)

\(E_{x}(f)=\frac{f'(x)}{f(x)}x=\frac{9x^2-2x}{3x^3-x^2+5}x=\frac{9x^3-2x^2}{3x^3-x^2+5}\)

\(E_{-1}(f)=\frac{9(-1)^3-2(-1)^2}{3(-1)^3-(-1)^2+5}=\frac{-9-2}{-3-1+5}=-11\)
ODPOWIEDZ