paramerty p i g

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

paramerty p i g

Post autor: kate84 »

Dla jakich wartosci parametru p,q funkcja \(f:R \to R\) dana wzorem:
\(f(x)=sinpx\), dla \(x \in <0, \infty )\)
\(f(x)=2x+q\), dla \(x \in ( \infty ,0)\)
jest różniczkowalna w każdym punkcie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases} \sin (p \cdot 0)=2 \cdot 0+q\\ p\cos (p \cdot 0)=2\end{cases} \So \begin{cases} q=0 \\ p=2\end{cases}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

dlaczego podstawiam zero do obu funkcji? skoro do drugiej nie należy zero?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A kiedy zadana funkcja będzie ciągła w \(x_0=0\)?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

i tylko tyle?zadanie z egzaminu...?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: paramerty p i g

Post autor: Panko »

Teraz dla wyznaczonych wartości \(p=2 , q=0\) trzeba policzyć pochodne jednostronne w \(x=0\) i sprawdzić czy są równe ( o ile obie istnieją) .
Jak są równe to jest różniczkowalna w \(x=0\) i ogólnie w R
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kate84 »

\(p\cos (p \cdot 0)=2\)

skąd tutaj cosinus?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jedyny punkt w którym funkcja może nie być różniczkowalna to \(x_0=0\), bo w pozostałych punktach różniczkowalna jest.
Aby była różniczkowalna to musi być ciągła w zerze:
\(\Lim_{x\to 0^-}f(x)=f(x_0)= \Lim_{x\to 0^+}f(x)\)
oraz pochodna musi też musi być ciągła w zerze
\(\Lim_{x\to 0^-}f'(x)= \Lim_{x\to 0^+}f'(x)\)
i właśnie te warunki są rozwiązywane w układzie równań z pierwszej odpowiedzi.
ODPOWIEDZ