Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
\(f(x)=|x^2-5x-6|\)
Wszystkie przykłady zrobiłem, ale za ten nie mam pojęcia jak się zabrać.
1.Dziedzina \(x \in R\)
2.Pochodna \(f'(x)=|2x-5|\)
3.\(|2x-5|=0\)
I co dalej
Wyznaczyć ekstrema
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Przedziały trzeba określić na początku, a nie dopiero przy pochodnej.
\(x^2-5x-6=(x-2)(x-3)\), więc
\(x^2-5x-6=(x-2)(x-3)\), więc
- \(x^2-5x-6\ge0 \iff x\in (- \infty ,2] \cup [3,+ \infty )\\
x^2-5x-6<0 \iff x\in (2,3)\)