Witam
Potrzebuję aby ktoś wykonał następujące działania do funkcji: f(x) = \(e^{ \frac{x}{(2a-b)x^2-4} }\), gdzie a=1 b=3.
1. Wyznaczyć dziedzinę funkcji i sprawdzić jej parzystość oraz nieparzystość.
2. Obliczyć punkty przecięcia z osiami:
a) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią Ox (miejsca zerowe),
b) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią Oy,
3. Obliczyć granice funkcji na krańcach przedziałów określoności dziedziny i zbadać ciągłość funkcji.
Badanie przebiegu zmienności funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 sty 2018, 16:57
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wzór funkcji wykładniczej
\(f(x)=e^{ \frac{x}{-x^2-4} }=e^{ \frac{-x}{x^2+4} }\)
1.
\(D= \rr \\f(-x)=e^{ \frac{x}{x^2+4} } \neq f(x)\\f(-x) \neq -f(x)\)
Funkcja nie jest parzysta,ani nieparzysta,
2.
Jako funkcja wykładnicza ma wszystkie wartości dodatnie.
Brak miejsc zerowych,
\(f(0)=e^{ \frac{0}{4} }=e^0=1\)
Punkt na OY (0;1)
3)
\(\Lim_{x\to - \infty }f(x)= \Lim_{x\to - \infty }e^{ \frac{-1}{x+ \frac{4}{x} } }=e^0=1\)
Analogicznie granica w \(+ \infty\) też wynosi 1;
Wykładnik potęgi jest ciągły,zatem funkcja wykładnicza też jest ciągła.
\(f(x)=e^{ \frac{x}{-x^2-4} }=e^{ \frac{-x}{x^2+4} }\)
1.
\(D= \rr \\f(-x)=e^{ \frac{x}{x^2+4} } \neq f(x)\\f(-x) \neq -f(x)\)
Funkcja nie jest parzysta,ani nieparzysta,
2.
Jako funkcja wykładnicza ma wszystkie wartości dodatnie.
Brak miejsc zerowych,
\(f(0)=e^{ \frac{0}{4} }=e^0=1\)
Punkt na OY (0;1)
3)
\(\Lim_{x\to - \infty }f(x)= \Lim_{x\to - \infty }e^{ \frac{-1}{x+ \frac{4}{x} } }=e^0=1\)
Analogicznie granica w \(+ \infty\) też wynosi 1;
Wykładnik potęgi jest ciągły,zatem funkcja wykładnicza też jest ciągła.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.