Zbiór punktów, w których funkcja jest ciągła

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krystian9128
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2017, 21:32
Płeć:

Zbiór punktów, w których funkcja jest ciągła

Post autor: krystian9128 »

Witam. Proszę o pomoc w znalezieniu zbioru punktów, w których funkcja jest ciągła.

1.
\(f(x)= \begin{cases}1&\text{ dla } x \in Q\\ 0&\text{ dla } x \in R \bez Q \end{cases}\)
krystian9128
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2017, 21:32
Płeć:

Post autor: krystian9128 »

2. \(f(x)= \begin{cases}x&\ x \in Q\\ 0&\ x \in R \bez Q \end{cases}\)
krystian9128
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2017, 21:32
Płeć:

Post autor: krystian9128 »

3.\(f(x)= \begin{cases}2x&\ x \in Z\\ x^2&\ x \in R \bez Z \end{cases}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
Funkcja Dirichleta jest wszędzie nieciągła
2)
Ta jest ciągła tylko w jednym punkcie x=0
3)
ciągła w każdej liczbie niecałkowitej oraz dwóch całkowitych: 0 i 2
krystian9128
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2017, 21:32
Płeć:

Post autor: krystian9128 »

Mógłbyś jeszcze napisać jakieś uzasadnienie, wytłumaczyć, skąd się to wzięło?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1)

Dla każdej liczby wymiernej \(q\) można znaleźć ciąg liczb niewymiernych \(x_n\) zbiegający do \(q\) ( czyli liczby wymierne można przybliżać liczbami niewymiernymi, co jest niepraktyczne , więc się tego raczej nie robi) i na odwrót:
dla każdej liczby niewymiernej \(x\) można znaleźć ciąg liczb wymiernych \(q_n\) zbiegający do \(x\) ( czyli liczby niewymierne można przybliżać wymiernymi, co wie już gimnazjalista) .

Tymczasem
\(f(q_n) \to 1\) ale \(f(x)=0\) zatem \(f\) nie jest ciągła w żadnej niewymiernej,
oraz
\(f(x_n) \to 0\) ale \(f(q)=1\) zatem \(f\) nie jest ciągła w żadnej wymiernej

2),3) sam (jako test na zrozumienie tego co powyżej :) )
VladP
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2017, 18:43
Płeć:

Re: Zbiór punktów, w których funkcja jest ciągła

Post autor: VladP »

Zasadę już masz wytłumaczoną, a jak chcesz to zobaczyć, to najlepiej narysuj sobie jak przebiegają względem siebie wykresy dla wymiernych i niewymiernych argumentów funkcji.
ODPOWIEDZ