Kompletnie nie wiem,jak zabrać się za to zadanie. Jest z działu ciągłość funkcji, więc nie ruszamy jeszcze pochodnych.
Uzasadnić, że podane funkcje przyjmują określone wartości na wskazanych przedziałach:
a)
\(f(x)=sinx+cosx\), \(w= \frac{1}{3}\), \(\left\langle 0, \pi \right\rangle\).
b)
\(f(x)=2^{x}-x ^{2}\), \(w= \frac{1}{10}\), \(\left\langle 1,3\right\rangle\)
Wartości na zadanych przedziałach.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wartości na zadanych przedziałach.
a)
\(f(x)=\sin x+\cos x= \sqrt{2} \sin \left( x+ \frac{\pi}{4} \right)\),
a zbiór wartości tej funkcji w zadanym przedziale pewnie umiesz podać.
b)
\(f(1)=2^1-1^2=1\\
f(3)=2^3-3^2=-1\)
a skoro f(x) jest ciągła to .......
\(f(x)=\sin x+\cos x= \sqrt{2} \sin \left( x+ \frac{\pi}{4} \right)\),
a zbiór wartości tej funkcji w zadanym przedziale pewnie umiesz podać.
b)
\(f(1)=2^1-1^2=1\\
f(3)=2^3-3^2=-1\)
a skoro f(x) jest ciągła to .......
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć: