Wyznacz Dziedzinę funkcji ( pytanie )

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Wyznacz Dziedzinę funkcji ( pytanie )

Post autor: kacperus98 »

\(y=log(x+1) \sqrt{ \frac{x^2-2x+5}{1-x} }\)

1)\(x+1 > 0\)
\(x \in (-1;+ \infty )\)

i teraz tu mam pytanie:
2) \(\frac{x^2-2x+5}{1-x} \ge 0\) wydaje mi się że tak nie mogę zrobić.

i zdecydowalem sie na takie coś, ale nie mam pojecia co jest poprawne :?
\(x^2-2x+5 \ge 0\)
\(\Delta <0\)

\(1-x>0\)
\(x \in <1;+ \infty )\)
tak czy siak wychodzi na tą samą dziedzinę: \(x \in (1;+ \infty )\) ale i tak mnie to trapi.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz Dziedzinę funkcji ( pytanie )

Post autor: eresh »

kacperus98 pisze:\(y=log(x+1) \sqrt{ \frac{x^2-2x+5}{1-x} }\)

1)\(x+1 > 0\)
\(x \in (-1;+ \infty )\)

i teraz tu mam pytanie:
2) \(\frac{x^2-2x+5}{1-x} \ge 0\) wydaje mi się że tak nie mogę zrobić.

i zdecydowalem sie na takie coś, ale nie mam pojecia co jest poprawne :?
\(x^2-2x+5 \ge 0\)
\(\Delta <0\)

\(1-x>0\)
\(x \in <1;+ \infty )\)
tak czy siak wychodzi na tą samą dziedzinę: \(x \in (1;+ \infty )\) ale i tak mnie to trapi.
możesz tak zrobić, tylko trzeba dorzucić założenie, że \(x\neq 1\)

\(\frac{x^2-2x+5}{1-x}\geq 0\;\; \wedge \;\;x\neq 1\\
(x^2-2x+5)(1-x)\geq 0\\
1-x>0\\
-x>-1\\
x<1\)

\(\)D=(-1,1)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: kacperus98 »

Dzieki za poprawienie juz takie glupoty pisalem :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

kacperus98 pisze:Dzieki za poprawienie juz takie glupoty pisalem :D
późno było :wink:
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ