Oblicz granicę funkcji.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Oblicz granicę funkcji.

Post autor: dytr »

Oblicz granicę:

\(\Lim_{x\to 1} (\frac{2}{1-x^2}- \frac{3}{1-x^3})\)

Zacząłem od sprowadzenia do wspólnego mianownika. Co dalej?
\(\Lim_{x\to 1} (\frac{2}{1-x^2}- \frac{3}{1-x^3})=\Lim_{x\to 1} (\frac{2(1+x+x^2)}{(1-x^2)(1+x+x^2)}- \frac{3(1+x)}{(1-x^2)(1+x+x^2})\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(=\Lim_{x\to 1}\frac{2+2x+2x^2-3-3x}{(1-x^2)(1+x+x^2)}=\Lim_{x\to\infty}\frac{2x^2-x-1}{(1+x)(1-x^3)}=\Lim_{x\to 1}\frac{2(x-1)(x+\frac{1}{2})}{((1+x)(1-x)(1+x+x^2)}=\\=\Lim_{x\to 1}\frac{-2(x+\frac{1}{2})}{((1+x)(1+x+x^2)}=\frac{-3}{6}=-0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest dobrze.Liczysz dalej
\(= \frac{2x^2-x-1}{(x+1)(1-x)(x^2+x+1)}= \frac{2(x+ \frac{1}{2})(x-1) }{-1(x-1)(x+1)(x^2+x+1)}= \frac{2x+1}{-1(x+1)(x^2+x+1)}\)
W granicy
\(\Lim_{x\to 1}f(x)= \frac{3}{-6}=-0,5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ